Založ si blog

Deň po, Milan Šimečka, esej, Kodaň, sympózium 18 – 23. mája 1989

 

“Deň po” bol štvrtok. V čase sympózia chýbalo k nemu 183 dní. Isté bolo, že k nemu príde riadenou demoláciou. Viď chozraščot, perestrojka, glasnosť, politický odmäk. Viď Gorbačov s myšlienkou spoločného Európskeho domu, s naivnou vierou, že Európu vedú humanisti.

Ústredná myšlienka eseje spočíva v najhoršej obave, že Východná Európa, ktorá sa vydala na neľahkú cestu k otvorenému svetu by našla svet z druhej strany uzavřený na petlici.

Milan Šimečka si kladie si otázku,

“Proč by měl (Západ) spěchat s pomocí a nepokochat se trochu pohledem na vleklou krizi diktatur? Hospodářsky je sice obrovský prostor nedostatku dosti lákavý, ale co z toho, když platební schopnost potenciálnich příjemců západního zboží je mizerná.”

Ďalej píše,

Dnes se oficiálni média zalykají pojmem Evropy. …. Byly to disidenti, kdo zkultivovali pojem střední Evropy.

Evropská tradice je koláč, ze kterého si vybírame jen rozinky. Zvláště na Východě je rozšířená poněkud folklórni predstava, podľa níž jsou evropské tradice  ty, které vytvořili blahobytnou západní Evropu. Je to způsob myšlení  a jednání, který vede přímo a bez oklik k přeplneným obchodním domům, k blýskajícim autům na skvělých dálnicích, k lehce prostupným hranicím a k veselému souručenství lidí, jaké vidíme na obrazovkách při kvízech Rudiho Carella.

Ďalej píše, že to bol Západ, ktorý introdukoval komunizmus do Ruska a že to bola túžba európskych intelektuálov vybudovať v Rusku sociálnu Eifelovku. Čo bola zo strany Milana Šimečku morálna argumentácia, aby nás Západ nevymkol zvonka. Aj keď sám konštatuje, že morálna argumentácia býva zo všetkých argumentácii najmenej presvedčivá a účinná.

Posledný citát,

Dospěly by západoevropské národy rozoštvané po strašné válce, tak rychle ke zmíření a vzájemným zárukám svobody, kdyby neviděly  na vlastní oči, jak byla cynicky spráskaná touha po svobodě v Maďarsku, Československu, Poľsku?

                                                         ***

Čím začať,… nám preživším, po 34 rokoch, odo “Dňa po”? Podľa prieskumu Novej republiky na otázku, či je Česko slobodné, 99% čitateľov odpovedalo, že nie je. Myslím si, že väčšina čitateľov NR osciluje vo veku Milana Šimečku, keď prednášal onú esej. Za seba môžem povedať nie, ak by otázka znela, či je Slovensko slobobné. A áno, chýba mi Československo. Slobodné. Retro. Vďaka Novembru slobodné nie je. V spoločnom európskom dome má samotné Česko a samotné Slovensko menej slobody ako v spoločnom štáte. Sviatok Novembra je sviatkom právnikov – gaunerov a ich tichých kumpánov. Je sviatkom médii a staronovej vládnúcej triedy, tej istej ktorá tu hmýrila pred sto rokmi.

Otázku slobody nám inak zodpovedia deti ZŠ zo Sliača, ktoré si ohrozenie uvedomujú. Inak nám odpovedia herci a souručenství detí Markízy a večných detí STVR, ktoré sú vysmiaté ako Vojtech Béla, v povolebnom večeri.

Ak by Rudi Carrel, žil na Slovensku, stál by pred televíziou  vymknutý, deti obrazoviek majú vyárendované šaškovanie do konca života. Rudi by bol z toho smutný, – že žije v štáte, kde sa rozpadávajú mosty, kde jediný most, ktorý ako tak dorastá je spálený most za Korunou a Rudi by začal opäť dražobu prepočítavať na koruny.

Nech by sme všetky doterajšie vlády prekombinovali v čase všetkými možnými spôsobmi výsledok by bol rovnaký. Podobne je to s našimi susedmi. Až na to, že naši susedia sú na tom podstatne lepšie.

Na škodu ľudstva svet technologicky pokročil. S novými zbraňami sa stráca strategická hĺbka Ruska. Nemyslím si, že to bude stačiť na jeho porážku. Verím vo vynaliezavosť Ruska, a že dokážu odpovedať na všetky výzvy. Načo ti bude roztečené BMW bez Ruska? Rusi a Ukrajinci platia strašnú cenu v občianskej vojne vyvolanej chazarmi v spore o ruskú Kaliforniu. Fico sa preriekol, že Slovensko by mohlo v budúcnosti čerpať ropu a plyn z Ukrajiny. Nie  DPH,…to najhoršie ešte len pride, keď strašnú cenu obsluhy vojny na dlh budeme splácať my. Aj životmi. Svet socializmu oproti vojnovej realite sa bude  javiť ako zázrak.

Progresívci veľmi radi  verklikujú pesničku slepého verklikára o okupácii Československa Varšavským paktom. O okupácii Slovenska NATO zaryto mlčia. Československo a NDR boli so svojou životnou úrovňou vyššie ako národy ZSSR. Treba dodať, že Rusi nám tú životnú úroveň dopriali, – na rozdiel od USA, ktoré si vyberali rozinky z koláče. Viď  Eichler mašľový bahniaci vo VSŽ. A pokračujú v púšťaní žilou, žiadne právo im nie je sväté…

Túžba po slobode bola opäť raz spráskana začlenením B9 do vojnovej mapy NATO.

Divadlo Fica so Šimečkom nás z biedy nevytiahne. Ani žiadne vypisovanie mierových petícii. Nádej je v pokojnom občianskom proteste – v demonštrácii proti vojne pred ambsádou USA. Dokedy bude potrebné.

Nádej je, že sa pridá aj AfD.

Nádej je, že sa Vatikán nezavrie pred zdravým rozumom na petlici.

 

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-rusko-bojuje-aby-ukrajina-netezila-ropu-a-plyn-rika-ukrajinsky-geolog-197524

https://en.wikipedia.org/wiki/Yuzivska_gas_field

PS:

Kalioskop,+

A je to tu!, a sadli do Volgy…

Veľká šikanátorka Lucia P. sa mala veľkému šikanátorovi Andrejovi D. poďakovať

02.10.2024

za hladké prevzatie progresívnej agendy a za prilákanie desaťtisíc detí z celej republiky na Deň rešpektu, dňa 23. Sept. 2024 v Trnave. Cieľom benefičného podujatia na štadióne Antona Malatinského bolo zvýšiť povedomie o rizikách nenávistných prejavov a šikany. Podujatie sa zaobišlo bez nálepiek, čo zrejme dožralo veľkú šikanátorku Luciu P. a už o necelých [...]

Nie je Svetlana ako Svetlana

14.09.2024

Nie, nemám na mysli Svetlanu s jej elaborátmi a konferenciami pod dohľadom sklenného oka demokracie. Mám na mysli zatienený svetlík Svetlany Žuchovej, ktorý sa mi stal včera, hľadiac pri sliepňajúcej lampe bolestným pravým okom do pozostalosti okresnej knižnice. A oko pichalo. A nielen na dotyk. Bodaj by aj nie, keď si nezvyklo na Romboid. Nuž, Romboid nie je balzam na [...]

Za koho bojujú Ukrajinci?

05.09.2024

Za Boha, za národ, nie. Pravoslávneho Boha vyhnal Zelenský. Za skorumpovanú Ukrajinu nie. Za včera odvolané figúrky nie. Bojujú jeden za druhého. Názorným príkladom bolo krátke video z frontovej línie. Zákop v tvare “T”, v ňom dvaja vojaci vzdialení od seba meter a pol. Už vedia, že sú sledovaní dronom. Vedia, že to, čo príde bude osudové. Nasleduje výbuch, [...]

Viktor Orbán

Európska komisia žaluje Maďarsko pre zákon o ochrane národnej suverenity

03.10.2024 13:11

Vládna strana Fidesz tvrdí, že zákon je potrebný na ochranu pred politickými zásahmi zo zahraničia.

nepouzivat

VIDEO: Polícia žiada o pomoc. Agresor vo vlaku ohrozoval mladých, dali mu peniaze i mobily

03.10.2024 13:05

K incidentu došlo ešte 17. júla okolo 20.05 h pri Železničnej stanici Senec počas cesty vlakom do Bratislavy.

danko, fico

NAŽIVO: Fico, Šutaj Eštok a Danko o konsolidácii a aj aktuálnom napätí v koalícii

03.10.2024 12:50

Sledujte naživo tlačovú konferenciu predsedov koaličných strán.

drogy, kokaín, hašiš

Začal sa proces s drogovou zločineckou skupinou. Vo veľkom dovážala kokaín a hašiš

03.10.2024 12:38

Z ôsmich obvinených osôb bola jedna príslušníkom Finančnej správy SR.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 9008x
Priemerná čítanosť článkov: 2252x

Autor blogu

Kategórie