Založ si blog

Za koho bojujú Ukrajinci?

 

Za Boha, za národ, nie. Pravoslávneho Boha vyhnal Zelenský. Za skorumpovanú Ukrajinu nie. Za včera odvolané figúrky nie.

Bojujú jeden za druhého.

Názorným príkladom bolo krátke video z frontovej línie. Zákop v tvare “T”, v ňom dvaja vojaci vzdialení od seba meter a pol. Už vedia, že sú sledovaní dronom. Vedia, že to, čo príde bude osudové. Nasleduje výbuch, ktorý roztrhá ich kamarátstvo na kusy.

Ihneď po výbuchu preživší kontroluje stav spolubojovníka. Niet mu pomoci, je mŕtvy. Až potom sa venuje vlastnému zraneniu. Pravou rukou vyťahuje gumený obväz, pomáha si zubami a zručne si oväzuje kýpeť tesne pod ramenom, ktorý mu ostal z ľavej ruky.

Pred časom bola publikovaná správa, že vojak po amputácii nohy žiadal o návrat na front k jednotke v ktorej slúžil. Známe je aj to, že zranení vojaci sa bránia opustiť vlastnú jednotku nakoľko nechcú, aby ich miesto zaujal niekto iný. Ak musia opustiť jednotku kvôli zraneniu, utápajú sa v pocite zrady.

Fenomén sa nazýva priateľstvo.

Fungoval vo wehrmachte, dezercie sa blížili k nule. Nemcov nespájala spoločná ideológia, nespájala ich láska k vlasti, či viera, že oni stoja na správnej strane dejín. Pravda je bolestná v tom, že aj monštrá sú motivované tým, čo je v nich dobré. Odvahou, vernosťou, spolupatričnosťou.

Na tomto stavajú aj okupanti v Kurskej oblasti. Čo myslíte, bude im to stačiť?

 

Nie je Svetlana ako Svetlana

14.09.2024

Nie, nemám na mysli Svetlanu s jej elaborátmi a konferenciami pod dohľadom sklenného oka demokracie. Mám na mysli zatienený svetlík Svetlany Žuchovej, ktorý sa mi stal včera, hľadiac pri sliepňajúcej lampe bolestným pravým okom do pozostalosti okresnej knižnice. A oko pichalo. A nielen na dotyk. Bodaj by aj nie, keď si nezvyklo na Romboid. Nuž, Romboid nie je balzam na [...]

Rusko Iževsk škola streľba

Študent v Čeľabinsku zaútočil kladivom na spolužiakov a učiteľov, štyroch zranil

16.09.2024 18:07

Putin označuje takéto incidenty za importované zo Spojených štátov a vinu pripisuje globalizácii.

Stupava záplavy povodeň

Škody po povodniach sú veľké, to najhoršie ešte nie je za nami, vyhlásil Fico. Stretol sa aj s Vallom, Drobom a Viskupičom

16.09.2024 17:21, aktualizované: 18:38

Slovensku ponúkla pomoc s povodňami aj Ukrajina. Škody sú podľa Tarabu miliónové.

povode, záplavy, Devínska Nová Ves

Domy v Devínskej Novej Vsi sú stále pod vodou, miestni spomínajú na povodeň spred 11 rokov. Tvrdia, že bolo horšie

16.09.2024 17:15

Obyvatelia Devínskej Novej Vsi ani nemusia sledovať správy o stúpajúcich hladinách Dunaja a Moravy. Vývoj hydrologickej situácie do slova cítia na vlastnej koži

polícia, páska, požiar

V banskej šachte v Koši objavili dvoch mužov bez známok života. Uzatvorená bola už dva roky

16.09.2024 15:23, aktualizované: 16:11

Polícia začala trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 3511x
Priemerná čítanosť článkov: 1756x

Autor blogu

Kategórie

Archív